Genç Psikoloğa Güvenebilir miyim?

Genç Psikoloğa Güvenebilir miyim?

Herkesin en çok aklına takılan ve bu yüzden emin olmadığı klasik soru, genç bir psikologtan terapi alınır mı?

Pek çok kişi psikoloji bölümünün ve psikoterapinin çok deneyimsel, hayat tecrübelerine dayanan, görmüş geçirmiş kişilerin çok daha doğru ve destekleyici olabileceğini düşünse de, ister yeni bir mezun ister senelerdir bu mesleğe kendini adamış biri olsun her birinin aldığı eğitim; aynı amaca yöneliktir.

Her meslek alanında olduğu gibi tecrübeli isimlerin çok daha iyi olacağı algısı, herkes tarafından düşünülse de, hem genç meslektaşlar hem de yıllarını bu alana vermiş kişiler için artılar ve eksiler vardır.

Psikoterapistlere bakıldığında, yıllardır alanda olmak kişilere çok fazla danışan görmeye ve vaka incelemeye olanak tanır elbette. Bu kişiler için zamanla bambaşka deneyimler kazanıldığı ve bu sayede daha da geliştikleri doğru olsa da, genç psikologlar hafife alınmamalıdır.

Gerçek bir alan deneyimi için zamana ihtiyaç olduğu kesin olsa da, alınan lisans eğitimi sonrasında doğru bir yüksek lisans eğitimi almak, kişisel gelişime katkı sağlayan ekstra eğitimlere katılmak, taze bilgilerle dolu genç psikologlarımız için oldukça yeterlidir. Psikolog uzman unvanını alsa da gençliğinden dolayı terapi almak konusunda emin olmayan kişiler için, uzman psikologların yeterli bilgi ve donanıma sahip olduğunun bilinmesi önemlidir. Bilgileri tazecik bu kişilerin, tam da hayata tutunmaya başladıkları zamanlarda, danışanlarına iyi gelmek için bildikleri her şeyi seans odasın da göstermeleri, danışanlarına dört elle sarılmaları gibi pek çok artısı vardır.

Psikoloji bir bilim dalı olduğu için, araştırmalarla beraber sürekli olarak kendini yenileyen bir literatüre ve ekollere sahiptir. Örneğin, 10 yıl kadar önce en popüler ve etkili psikoterapi yöntemlerinden biri Psikanalitik yaklaşımlı terapi iken, son yıllarda yapılan çalışmalar ve ilerlemelerle BDT, Şema terapi, Bilinçli Farkındalık, EMDR öne çıkmaya başlamıştır. Dolayısıyla genç ve dinamik psikologlar yeni ve güncel bilgilerle sahada olmayı başarır. Güncel değişimlerden, gelişen terapi yöntemlerinden çok daha hızlı şekilde haberdar olan ve yenilenmeye açık kişiler oldukları da unutulmamalır.

Psikoterapi, alanda uzman kişiler tarafından yapılan, kişinin içsel sıkıntılarına odaklanan; bilişsel, davranışsal ve duygusal gelişime katkı sağlayan ve kişinin hayatına oldukça dokunan bir süreçtir. Bu süreçte, psikoterapistin deneyiminden çok, danışan ve psikoterapist arasındaki güvene dayalı ilişki çok daha fazla başarı sağlayacaktır. Bu bağ kurulduktan sonra, psikoterapist tüm bilgileri ile danışana farklı kapılar açar.

Psikoevim Ailesi

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *