04

Yetişkin ve Bireysel Seanslar

Bireylerin gerek psikolojik rahatsızlıklarının üstesinden gelebilmesi, gerek gündelik, sosyal veya kişiler arası iletişimde yaşadığı sorunlarla ilgili bireye destek ve çözüm konusunda yardımcı olan, bireyin sorunun ciddiyetine göre değişen sıklıkta yapılabilen ve her bir seansın 50dk sürdüğü ve danışanın ihtiyacı doğrultusunda kullanıldığı bir danışmanlık hizmetidir. Bireyler yalnızca mevcut psikolojik sorunu çözmek ya da varolan herhangi bir durumu çözümlemek için değil, yaşam kalitesini arttırmak için de psikolojik destek almayı tercih edebilirler.

 

Anksiyete ve kaygı bozukluğu

Anksiyete bir diğer adıyla kaygı günlük yaşantımızda bir çok noktada bize eşlik edebilen bir duygudur. Örneğin performans gerektiren bir iş, sınav ya da diğer insanlarla iletişim kurarken bu duyguya rastlayabiliriz.

 

Kaygının düzeyi, bizi ne kadar sıklıkla ziyaret ettiği oldukça önemlidir. Kaygı olumsuz olarak algılansa da olumlu olarak bireyi bir sonraki adımda başına gelecek sorunlarla baş edebilmesi konusunda destekler ya da bireyin harekete geçmesi konusunda motive edici bir kaynak oluşturur.

 

Birey normalin üstünde bir kaygı yaşıyorsa bu durum onun günlük işleyişinde bozulmalara, motivasyon kaybına, sürekli huzursuzluk ve bir şey olacakmış gibi hissetmesine, bir işe başlamasına, sürdürmesine ya da bitirmesine engel oluyorsa bireyin bu noktada bir uzmandan destek alması önerilir.

 

Depresyon

Depresyon oldukça yaygın, tekrarlayıcı, kişi ve toplum için olumsuz sonuçları olan bir duygu durum bozukluğudur. Bu bozukluk duygusal alanda yoğun üzüntü, endişe, suçluluk ve değersizlik duyguları ile kendini gösterir.Uyku ve iştahta değişiklikler (artma ya da azalma), cinsel istek kaybı ve genel olarak kişiye daha önceden keyif veren aktivitelere karşı ilgi ve istek kaybı söz konusudur. Kişi başkalarından uzaklaşmış ve sosyal çevresi gitgide daralmıştır. Psikolojik danışmanlık süreci içerisinde danışmanın kişinin ihtiyacına uygun olarak uygulayacağı duyusal teknikler ve güven artırıcı, rahatlatıcı çalışmaların desteği ile pozitif sonuçlar almak mümkündür.

 

Panik atak ve panik bozukluk

Panik atak bir kaç dakikadan bir kaç saate kadar devam edebilen hiç beklenmedik bir anda ortaya çıktığı düşünülen ve fizyolojik belirtilerle beraber ortaya çıkan bir durumdur.

Kişinin şiddetli kaygı, korku, bunaltı hissiyle birlikte sıklıkla ölüm, kalp krizi, aklını yitirme, ölüm düşüncesi, kötü bir şey olacağı gibi düşünceler, çarpıntı, terleme, karıncalanma, titreme, mide bulantısı, nefes alamama hissi gibi bedensel belirtilerle kendini gösteren oldukça kişiyi yoran halsiz bırakan ve kişiyi bir çeşit döngünün içerisine sokan bir durumdur. Psikolojik danışmanlık süreci içerisinde kullanılan bazı teknikler mevcut olan problemle başa çıkabilmenin yollarını gösterir.

 

Bağımlılık danışmanlığı

Bağımlılıklar genellikle altında yatan asıl problemi baskılamak amacıyla ortaya çıkarlar. Altında yatan sebepler mutlaka araştırılmalı ve sorun derinden çözülmelidir. Psikolojik danışmanlık bağımlılığın azalması ve sonlanması konusunda oldukça geçerli ve başarılı bir yöntemdir.

Sigara bağımlılığı, İçki ve alkol bağımlılığı, Madde ve uyuşturucu bağımlılığı, Teknoloji ve İnternet bağımlılığı, Kumar bağımlılığı, Yeme bağımlılığı, Alışveriş bağımlılığı, Seks bağımlılığı, Oyun bağımlılığı, Plastik cerrahi bağımlılığı en sık görülen bağımlılık türlerindendir.

 

Sosyal fobi ve iletişim problemi

Sosyal fobi, çoğu zaman utangaç kişilik özelliği gibi kendini gösteren fakat iletişim sırasında göz kontağı kuramama söylemek istenen şeyi söyleyememe veya söylenmek istenen şeyin dışında bir şeyi bir anda söyleyiverme durumudur.

Bunların dışında dışarıda tuvalete girememe, konuşma sırasında terlemeler, yüz kızarmaları ve ortaya çıkan plana veya işe karşı devamsızlık mazeretleri gibi kişinin hayatını etkileyecek ve kendine olan güvenini sarsacak bir iletişim problemidir. Problemin kaynağı bulunması, psikolojik danışmanlık süreci içerisinde bireyi desteklemek, güven çalışmaları yapmak ve bireye uygun yöntem ve tekniklerle kişinin probleminin ortadan kalkmasına destek olacaktır.

 

 Obsesif-kompulsif bozukluk

  Halk arasında takıntı olarak da bilinen, bazen bir kişilik özelliği olarak normal kabul edilse de özellikle kişilerin gündelik hayatını, kişilerarası ilişkilerini, iş ve sosyal yaşantısını etkilemeye başladığında bir psikolojik bozukluk veya rahatsızlık olarak değerlendirilmektedir. Birçok çeşiti bulunmakla beraber en çok görülen türleri simetri, düzen, temizlik, dini ve cinsel takıntılardır.

Obsesif Kompülsif Bozukluğun temel özelliklerden biri kişiyi rahatsız eden ve istenmedik bir şekilde akla gelen, kişiye ciddi şekilde sıkıntı rahatsızlık veren olumsuz, tekrarlayıcı düşüncelerdir. Ayrıca bu düşünceleri rahatlattığına inanılan kompülsiyon adı verilen bir takım davranışsal ritüeller bulunmaktadır. Bu ritüeller arasında, sürekli el yıkama, temizlik yapma, kaldırım taşlarının çizgilerine basmama, eşyaların simetrik olmasını sağlama gibi davranışlar bulunmaktadır.

 

Yas ve yas süreci

Yas, herhangi bir kayıptan (sağlık kaybı, evcil hayvan kaybı, ilişki kaybı, sevilen insan kaybı) sonra yaşanan ve tamamen kişisel bir deneyimdir. Yas, kişide yaşam değişimlere yol açan stresli ve zorlayıcı bir süreçtir, ancak bir hastalık değildir. Yas için verilen tepkiler, tamamen kişiye özgüdür, doğru yanlış şeklinde tepkiler yoktur. Ancak, bu tepkiler genel olarak fiziksel, bilişsel, davranışsal ve duygusal tepkiler olarak sınıflandırılabilir. İştah artma ve ya azalması, enerji düşüklüğü, nefes alamama, boğulacakmış gibi olma, inanmama, inkâr, dalgınlık, ağlama, üzüntü, öfke, kendini veya başkalarını suçlama, yalnızlık gibi belirtiler görülebilir. Bu belirtiler kişiye göre değişkenlik göstermekle birlikte, yas sürecinde yaşanan bu semptomlar, kişinin gündelik, sosyal ve mesleki işlevselliğinden herhangi bir alanda bozulmaya yol açarsa, bu konuda destek alınması gerekmektedir.

Comments are closed.